Automatyzacja coraz śmielej wkracza w nasze życie – roboty oraz urządzenia wykonujące zadania jeszcze do niedawna realizowane przez ludzi zauważyć możemy w coraz większej liczbie zakładów przemysłowych. Trend ten nabiera na sile bowiem umożliwia on optymalizację kosztów przy jednoczesnej maksymalizacji ilości produkowanych dóbr, które trafić mogą następnie do konsumenta.
Zautomatyzowane linie produkcyjne, zarówno pionowe jak i poziome, stają się także codziennością w przypadku branży spożywczej. To właśnie tam zaawansowane urządzenia wyręczają pracowników przede wszystkim w żmudnych, a jednocześnie wymagających niemałej precyzji procesach pakowania. Jakie korzyści wynikają z takiego rozwiązania?
Jednym z kluczowych plusów automatyzacji jest możliwość przeniesienia pracowników z wymagających i nużących linii produkcyjnych na stanowiska o wiele bardziej satysfakcjonujące zawodowo.
Mowa tu przede wszystkim o konserwacji, konfiguracji oraz monitorowaniu pracy zestawu maszyn odpowiedzialnych za prawidłowe zabezpieczenie produktów żywnościowych przed uszkodzeniem oraz szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Z punktu widzenia właściciela zakładu to także możliwość poczynienia znacznych oszczędności, jako że maszyny nowe generacji są w stanie wykonywać powierzone im zadania nawet do kilku razy szybciej niż człowiek, pozwalając tym samym podczas każdej godziny pracy linii produkcyjnej opakować więcej wyrobów, które następnie trafić mogą na półki sklepowe oraz bezpośrednio do konsumentów.
a pochwałę zasługuje także dokładność takiego systemu, jeżeli bowiem tylko z poziomu panelu kontrolnego wprowadzone zostaną odpowiednie ustawienia, możemy mieć pewność, że każdy produkt, niezależnie czy będzie to bochenek chleba czy pojedyncza czekoladka, która ma następnie wejść w skład pięknie prezentującej się bombonierki, opakowany zostanie w sposób prawidłowy i szczelny, natomiast opakowania będą identyczne. Nie ma tu mowy o błędzie ludzkim, przesunięciach folii, jej krzywym przycięciu czy też uszkodzeniach produktu na skutek nieprawidłowego pakowania. O optymalne przeprowadzenie procesu dba właściwie skonfigurowany oraz zoptymalizowany pod kątem danej linii przemysłowej komputer główny.
Szybsza produkcja, niższe koszty pakowania oraz możliwość lepszego wykorzystania umiejętności pracowników to jednak nie wszystko. Warto także nadmienić zadowolenie odbiorcy końcowego, który to już podczas składania zamówienia jest pewien, że dostarczone mu wyroby będą prezentowały się w sklepie bardzo korzystnie, natomiast prawidłowo wykonane opakowanie (a niejednokrotnie – kilka warstw ochronnych) pozwoli produktowi spożywczemu długo zachować pełną świeżość oraz atrakcyjny wygląd. Wszystko to sprawia, że właściciele fabryk przetwórczych oraz przedsiębiorstw ściśle związanych z produkcją żywności coraz chętniej sięgają po rozwiązania spod znaku automatyzacji – trudno się im dziwić, bowiem niosą one za sobą ogrom zalet, czego jak mamy nadzieję udało się nam dowieść w ramach niniejszego artykułu.